Przepis na boczniaki – gulasz z boczniaków

boczniaki

Bardzo lubię jeść boczniaki i często goszczą one u mnie na stole. Według mnie są one bardziej aromatyczne niż pieczarki. Szkoda, że w Polsce są tak mało popularne. Można z nich przygotować przepyszne dania, a dla wegetarian i wegan jest to doskonały zamiennik mięsa. Ponadto grzyby te są bardzo zdrowe, zawierają dużo białka oraz sporo witamin z grupy B. Regularne ich jedzenie obniża poziom cholesterolu we krwi.

Poniżej przedstawiam Wam łatwy i szybki przepis na gulasz z boczniaków na obiad dwudniowy. Przy krojeniu boczniaków trzeba uważać, żeby ich nie połamać, bo mają bardzo delikatną strukturę.

przepisy boczniaki

Składniki:
500g boczniaki
1 cebula
1 papryka
1 mała cukinia
3 marchewki
2 pietruszki
400 ml bulion warzywny
4 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, po 1 łyżeczce chili, papryki słodkiej, majeranku, sól, pieprz wg uznania
olej

Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy i smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny. Ja gotuję 400 ml wody i dodaję 2 łyżki bulionu w proszku.
2. Boczniaki kroimy na cienkie paski i następnie smażymy w garnku przez 5 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę, cukinię i dalej smażymy.
3. Wlewamy do garnka bulion, dodajemy przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy wszystko przez około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy.
4. Obiad podajemy z ziemniakami.

boczniaki

 

Jeśli przepis Ci się spodobał, polub proszę moją stronę. Będzie to dla mnie motywacja do dodawania kolejnych przepisów 🙂

  • Nigdy nie jadłam boczniaków, muszę koniecznie spróbować 🙂