Łatwe ciasto brzoskwiniowe

Mam dla Was przepis na pyszne ciasto brzoskwiniowe, które jest idealne na lato.

ciasto brzoskwiniowe

Ciasto z tego przepisu jest bardzo łatwe w przygotowaniu i każdy sobie z nim poradzi. Oczywiście, jeśli nie mamy brzoskwiń to nic straconego. Możemy użyć nektarynek albo moreli. Idealnie sprawdzą się także owoce z puszki.

Ciasto brzoskwiniowe

Składniki:
10 brzoskwiń
½ szklanki cukru do syropu
4 łyżki wody
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru do ciasta
Szczypta soli
2 szklanki mleka roślinnego
Ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki soku z cytryny

ciasto brzoskwiniowe

Przygotowanie:
1. Brzoskwinie obieramy, kroimy na małe kawałki i dajemy do miski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pół szklanki wody i 4 łyżki wody. Mieszamy przez minutę do roztopienia cukru. Następnie brzoskwinie podlewamy powstałym syropem.
2. Do drugiej miski dodajemy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Do trzeciej miski dodajemy mokre składniki, czyli mleko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. W poszczególnych miskach mieszamy składniki.
3. Suche składniki przesypujemy do miski z mokrymi składnikami i miksujemy masę.
4. Na tortownicy rozkładamy papier do pieczenia, układamy na niej brzoskwinie obok siebie. Wylewamy masę na tortownicę.
5. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
6. Kiedy ciasto przestygnie, nakładamy na tortownicę duży talerz i energicznym ruchem obracamy.

ciasto brzoskwiniowe