Ciasto francuskie z cukinią i tofu

ciasto francuskie

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny i wytrawny obiad, który robi się bardzo szybko, a wygląda jak mała, warzywna pizza. Jest to ciasto francuskie z cukinią i tofu.
Na targu udało mi się kupić wielką cukinię, ważącą prawie 3 kg. Pokazywałam ją Wam tutaj na instagramie. Znudziło mi się już jedzenie cukinii z ziemniakami, ryżem, kaszami, więc postanowiłam przygotować coś nowego!

Do przygotowania tego dania możecie użyć dowolnego spodu, np. na tartę. A jak macie więcej czasu, to przygotujcie spód własnoręcznie.

Większość ciast francuskich dostępnych w sklepach jest w stu procentach wegańska. Koniecznie napiszcie w komentarzach, jakie polecacie dania z cukinią 🙂

ciasto_francuskie

Składniki formę od tarty:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
700g cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
200g tofu
3 łyżki drożdży nieaktywnych
3 łyżki słonecznika
2 łyżki oliwy
¼ szklanki wody na patelnię
1/3 szklanki wody do blendera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawy: pieprz, oregano, zioła prowansalskie, bazylia
do ozdoby: oliwki, papryka.

ciasto francuskie

Przygotowanie:

1. Kroimy drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy na patelni na oleju. W międzyczasie kroimy koperek i dajemy na patelnię.
2. Ścieramy cukinię na tarce lub wrzucamy do malaksera. Następnie dodajemy ją do reszty na patelnię, dolewamy ¼ szklanki wody. Smażymy około 10 minut, czekamy aż woda odparuje.
3. W blenderze miksujemy na gładką masę tofu, ze słonecznikiem, płatkami drożdżowymi, oliwą i 1/3 szklanki wody.
4. Masę z blendera i z patelni przekładamy do miski. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, a także łyżeczkę pieprzu, oregano, bazylii i ziół prowansalskich.
5. Ciasto rozkładamy na foremce od tarty. Nadzienie wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ja przyozdobiłam je papryką, oliwkami i groszkiem zielonym.
6. Pieczemy w 200 ° C przez około 30 minut.

Smacznego!

ciasto francuskie

ciasto francuskie

ciasto francuskie