Curry z cukinią i ziemniakami

curry

Kuchnia indyjska jest dla mnie wystarczającą zachętą do tego, by kiedyś odwiedzić drugi pod względem liczby ludności kraj na świecie. Szacuje się, że nawet 40% indyjskiego społeczeństwa nie spożywa mięsa. Bogactwo przypraw to jeden z głównych elementów, który sprawia, że potrawy z tego regionu są tak smaczne.

Dziś przygotowałam curry z ziemniaków i cukinii. Zainspirowałam się tym przepisem z brytyjskiego portalu, ale dostosowałam go do swoich potrzeb. Obiad ten gości u mnie często na stole. Gdy nie mam akurat w domu cukinii, to w jej miejsce dodaję zamiennie bakłażana albo kalafiora. Dla uzyskania wyrazistego i aromatycznego smaku koniecznie musicie się zaopatrzyć w przyprawy indyjskie, takie jak: kurkuma i garam masala.

Garam masala mimo egzotycznej nazwy, to nic innego, jak mieszanka przypraw, w której skład wchodzi: kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa. Warto się z nią zaopatrzyć, chociażby dlatego, że świetnie komponuje się zwłaszcza w daniach wegańskich i wegetariańskich.

curry

Curry z cukinią i ziemniakami

Składniki:
600g ziemniaków
2 marchewki
1 cebula
500g cukinii
500g pokrojonych pomidorów lub 1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
przyprawy: 2 łyżeczki: garam masala, kurkumy. 1 łyżeczka: pieprzu i papryki chili.
olej
1,5 szklanki wody

Przygotowanie:

1. Na początku gotujemy ziemniaki w wodzie. Jak będą już prawie ugotowane, to marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni.
2. Ugotowane ziemniaki kroimy na małe kawałki i dajemy na patelnię wraz z przyprawami. Następnie dorzucamy marchewkę. Cukinię kroimy na plasterki i po 5 minutach też dodajemy.
3. Dodajemy pokrojone pomidory oraz 1,5 szklanki wody. Wszystko mieszamy i gotujemy 15 minut.
4. Danie podajemy w ryżem.

curry