Curry z kalafiora, fasolki szparagowej i marchewki na dwa sposoby

curry z kalafiorem

Spożywanie kalafiora w polskiej kuchni jest mało popularne. U mnie w domu rodzinnym, jak i z pewnością u większości z Was, kalafior był podawany jedynie ugotowany, polany bułką tartą smażoną na patelni. Smakował mi ten obiad, ale nie wiedziałam, że to takie cudowne warzywo. Przygotować można curry z kalafiora, placki, kotlety, zupę, pastę do chleba, a nawet tartę.

Aktualnie jest sezon na kalafiora, więc trzeba go wykorzystać w pełni. Kosztuje grosze, a zawiera dużo witaminy C. Lekarze twierdzą, ze zawarty w nim sulforan pobudza enzymy zwalczające raka. Dlatego jedzmy go jak najwięcej!

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na curry z kalafiora. Zainspirowałam się kuchnią indyjską. Obiad jest dwudniowy. Następnego dnia wystarczy tylko urozmaicić trochę danie, żeby smakowało całkiem inaczej! Uwielbiam w ten sposób gotować, bo mam dwa dania w jednym.

W przepisie korzystałam z bulionu warzywnego, o tym jaki kupić i na co zwracać uwagę, więcej tutaj na blogu.

curry z kalafiorem
Składniki:
500 g fasolki szparagowej
1 duży kalafior
4 marchewki
1 cebula
1 biała papryka
przyprawy: 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka garam masala, pieprz, sól
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
bulion warzywny
ryż

Przygotowanie:

1. Gotujemy w jednym dużym garnku wodę na warzywa, a w drugim mniejszym 400 ml na bulion.
2. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Marchewkę myjemy i kroimy na plasterki. (W międzyczasie wstawiamy wodę na ryż).
3. Dodajemy warzywa do wrzątku i gotujemy przez około 10 minut.
4. Kroimy cebulę i podsmażamy ją na patelni z olejem rzepakowym. Dodajemy także przyprawy: curry, garam masala, kurkumę oraz starty czosnek. Kroimy paprykę i podsmażamy ją chwilę na patelni.
5. Dodajemy ugotowane warzywa, a następnie zalewamy je bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, w międzyczasie mieszamy i doprawiamy pieprzem i szczyptą soli.
6. Podajemy z ryżem

Gotowe!

Urozmaicenie obiadu na drugi dzień:

curry z kalafiorem

Składniki:
8 kotletów sojowych
bulion warzywny
pomidory w puszce
przyprawy
ryż

1. Gotujemy w bulionie warzywnym 8 kotletów sojowych, które następnie kroimy na małe kawałki.
2. Do garnka z wczorajszym obiadem dodajemy kotlety, pozostały z nich bulion, a także pomidory w puszcze.
3. Mieszamy wszystko, doprawiamy według uznania przyprawą curry, papryką chilli, czosnkiem w proszku.
4. Gotujemy wszystko około 10 minut.
5. Podajemy z ryżem.

Smacznego!

Co sądzicie o tym przepisie? Lubicie jeść kalafior na obiad? 🙂