Wegańska fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Składniki:
1200g fasoli
900ml koncentratu pomidorowego
2 kostki tofu*
2 cebule
2 łyżki papryki wędzonej
10 liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarnek pieprzu
1 łyżeczka kuminu
Przyprawy: 2 łyżki: wędzonej papryki, majeranku, papryki ostrej, papryki słodkiej. 1 łyżka: pietruszki, lubczyku, chilli, pieprzu.
2 łyżki sosu sojowego*
ok. 700 ml wody

fasolka po bretońsku

Przygotowanie:

1. Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia odcedzamy wodę i gotujemy fasolę w nowej wodzie do miękkości przez około 1h 20 min.
2. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na oleju w garnku do ze złocenia przez około 5 minut.
3. Tofu kroimy na drobne kawałki i dodajemy do garnka. Po chwili dodajemy 2 łyżki papryki wędzonej, mieszamy i chwilę podsmażamy, żeby tofu nabrało smaku. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz kumin.
4. Fasole dodajemy do garnka, mieszamy z przyprawami i dusimy przez około 5 minut.
5. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, szklankę wody i resztę przypraw. Opcjonalnie można dodać także 2 łyżki sosu sojowego dla lepszego smaku. Wszystko razem mieszamy.
6. Fasolę gotujemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest za gęsty, to dolewamy trochę wody. Ja dolałam ok. 700ml. W zależności od preferencji smakowych możemy dodać więcej majeranku, papryki wędzonej i innych przypraw.

fasolka po bretońsku