Gulasz buraczany

Gulasz buraczany

Gulasz buraczany

Składniki:
1kg pieczarek
2 cebule (270g)
4 marchewki (550g)
3 buraki (750g)
3 pomidory
150g soczewicy czerwonej
½ szklanki wody
Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki chili, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe
olej rzepakowy

Gulasz buraczany

Przygotowanie:
1. Obieramy i kroimy cebulę oraz pieczarki. Podsmażamy je na patelni z olejem. Doprawiamy solą i pieprzem.
2. Kroimy marchewkę, buraki, pomidory. Dodajemy warzywa do garnka oraz przyprawy.
3. Wsypujemy do garnka soczewicę oraz wlewamy pół szklanki wody.

Gulasz buraczany