Kasza kuskus z pomidorami i zielonym groszkiem

kasza kuskus

Kasza kuskus jest produktem, który powinien się znaleźć w każdej kuchni, bo można w niej przygotować w kilkanaście minut przepyszne dania obiadowe, śniadanie, czy nawet desery. Wystarczy ją zalać bulionem, czy wodą, odczekać 5 minut i jest już gotowa. Ponadto kasza kuskus zawiera bardzo dużo białka. Jest idealna dla osób, które chcą schudnąć.

Poniżej przedstawiam przepis na kaszę kuskus z pomidorami i zielonym groszkiem. Z przepisu wyszła dość spora porcja. Zjedliśmy ją na obiad, jak i na kolację. Kaszę podałam z kotletami ziemniaczanymi, przepis tutaj. A na kolację podgrzałam na patelni. Była przepyszna.

kasza kuskus
Składniki:
1 szklanka kaszy kuskus
2 szklanki bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory
1 marchewka
2 papryki
300g groszku zielonego
przyprawy: oregano, bazylia

kasza_kus-kus

Przygotowanie:
1. Na początku trzeba przygotować bulion. Ja użyłam bulionu wegetariańskiego w proszku. Nalałam do garnka 2 szklanki wody, zagotowałam i dodałam 2 łyżki bulionu.
2. Kaszę kuskus zalewamy bulionem, mieszamy i czekamy 5 minut aż będzie gotowa (nie gotujemy).
3. Kroimy cebulę i czosnek ręcznie lub w malakserze. Dodajemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Chwilę smażymy.
4. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę i dwie papryki. W międzyczasie kroimy pomidory.
5. Na patelnię dodajemy gotową kaszę kuskus, pomidory, groszek i przyprawy według uznania. Wszystko mieszamy i smażymy około 5 minut.

Propozycja obiadu, przepis na kotlety ziemniaczane z tofu tutaj:

kasza kuskus