Sałatka z jarmużem na kolację

Sałatka z jarmużem na kolację Składniki: 50g jarmuż 20g kasza kuskus 1 opakowanie tofu ziołowego 3/4 szklanki wrzątku szczypiorek pęczek rzodkiewki 1 papryka 2 pomidory 3 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy przyprawy: po 1 łyżeczce oregano, bazylii, ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego. Przygotowanie: 1. Jarmuż rwiemy na małe kawałki, wkładamy …

Czytaj dalej

Tofucznica – trzy proste przepisy

tofucznica

Dania, które są wegańskimi odpowiednikami innych potraw nie powinni nas o tyle zaskakiwać, co raczej nam posmakować. Tofucznica to jakby „jajecznica”, do której przygotowania nie użyjecie ani jednego jajka. Do niedawna nie wierzyłam, że coś takiego istnieje i żałuję, że wcześniej nie udało mi się jej spróbować. Tofucznicę, jak sama …

Czytaj dalej

Pyszny smalec roślinny

smalec roślinny

Smalec roślinny to jeden z ciekawszych odpowiedników przeznaczonych przede wszystkim dla wegetarian i wegan. Ze względu na wyjątkowe walory smakowe powinien przypasować także tym, dla których tłuszcz zwierzęcy na kanapce jest niezbyt apetyczny. Specjalnie przyrządzona pasta fasolowa z cebulą i jabłkiem doskonale sprawdza się jako dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa. …

Czytaj dalej

Daktylowy krem czekoladowy

krem czekoladowy

Dzisiaj przygotowałam dla Was zdrowy krem czekoladowy, który opiera się na daktylach. Jest to idealna propozycja dla wszystkich czekoholików, takich jak ja. Z pewnością posmakuje także najmłodszym, będąc przy tym doskonałą alternatywą dla produktów tego typu dostępnych w sklepach. Nie ma co żałować sobie daktyli, ponieważ są doskonałym źródłem energii, …

Czytaj dalej

Kasza kuskus z pomidorami i zielonym groszkiem

kasza kuskus

Kasza kuskus jest produktem, który powinien się znaleźć w każdej kuchni, bo można w niej przygotować w kilkanaście minut przepyszne dania obiadowe, śniadanie, czy nawet desery. Wystarczy ją zalać bulionem, czy wodą, odczekać 5 minut i jest już gotowa. Ponadto kasza kuskus zawiera bardzo dużo białka. Jest idealna dla osób, …

Czytaj dalej

Jak zrobić omlet wegański?

Dzisiaj na kolację zrobiłam przepyszny wegański „omlet” bez dodawania jajek. Cieszę się z tego, bo może uda mi się w końcu ograniczyć spożywanie pieczywa, a kolacja była bardzo zdrowa. Jak zrobić omlet? Z płatków owsianych. Zawierają one witaminy B6, E, PP, a także magnez, potas, wapń, jod, selen i potas. …

Czytaj dalej