Kotlety brokułowe

kotlety brokułowe

Brokuły bardzo często goszczą w moim jadłospisie, ponieważ nie dość, że smakują wybornie, to są również bogatym źródłem witaminy A i C, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Idealnie nadają się do tego, by zrobić z nich pożywne kotlety brokułowe w połączeniu z tofu. Danie to podaję z młodymi ziemniakami z koperkiem. Dla odmiany można je również serwować z ryżem polanym sosem sojowym. Z podanej poniżej liczby składników bez problemu wyjdą nam kotlety brokułowe w ilości kilkunastu sztuk.

kotlety brokułowe

Składniki:
1 brokuł
1 kostka tofu
¾ szkl. płatków drożdżowych
2 ząbki czosnku
2 łyżki słonecznika
przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, pieprz.
bułka tarta
olej rzepakowy

Przygotowanie:

1. Gotujemy w garnku wodę, brokuły dzielimy na różyczki. Jak będzie wrzątek, to dodajemy brokuły i gotujemy ok. 3 minuty.
2.Brokuły przekładamy do miski, dodajemy tofu i wszystko blendujemy. Dodajemy płatki drożdżowe, starty czosnek, słonecznik, przyprawy. Wszystko chwilę jeszcze blendujemy na gładką masę. ( Jeśli masa będzie za rzadka, to dodajemy trochę mąki ziemniaczanej).
3. Z masy formułujemy średnie kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

kotlety brokułowe

Jeśli przepis Ci się spodobał, polub proszę moją stronę. Będzie to dla mnie motywacja do dodawania kolejnych przepisów 🙂