Kotlety z kalafiora

kotlety z kalafiora

Zanim nadejdzie kalendarzowa jesień mamy doskonałą szansę na zakup warzyw sezonowych pochodzących z lokalnych upraw. Warto skorzystać z tej możliwości, ponieważ następna taka okazja powtórzy się dopiero w przyszłym roku.

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kotlety z kalafiora. Przygotowanie ich nie zajmie wam wiele czasu. Są doskonałą alternatywą dla kotletów z brokuła, które zamieściłam niedawno tutaj na blogu.

kotlety z kalafiora

Składniki:
1 kalafior
3 ząbki czosnku
1 łyżka sezamu
3 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przyprawy: po 1 łyżce kuminu i papryki wędzonej, 1 łyżeczka chili, pieprzu, soli
natka pietruszki
olej
bułka tarta

Przygotowanie:
1. Gotujemy wrzątek. Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy do garnka na 5 minut.
2. Ugotowanego kalafiora przekładamy do miski, rozgniatamy lub blendujemy. Dodajemy starty czosnek, sezam, siemię lniane, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem mieszamy.
3. Trochę masy bierzemy w dłonie, formułujemy kotleta, obtaczamy go w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron.

Z powyższego przepisu wyszło mi 6 kotletów. Dla wzbogacenia smaku warto podawać je np. z ziemniakami.

Koszt przyrządzenia tego dania jest śmiesznie niski.
Oprócz świeżej główki kalafiora resztę składników każdy z nas posiada w swojej kuchni 🙂

kotlety z kalafiora