Wegańskie kotlety ziemniaczane z tofu i sosem pomidorowym

 

kotlety ziemniaczaneZnudziły się Wam już ziemniaki podawane w tradycyjnej formie jako dodatek do obiadu? Niestety w polskiej kuchni warzywo to gości jedynie w towarzystwie mięsa i surówki. Taki obiad jest bardzo nudny. Postanowiłam niedawno poeksperymentować w kuchni i odkryć smaki ziemniaka na nowo.

Przygotowałam dzisiaj kotlety ziemniaczane z tofu. Z przepisu wyszło mi aż 8 sztuk, więc obiad był dwudniowy. Tradycyjnie na drugi dzień posiłek został urozmaicony, bo nie lubię nudy na talerzach. Danie podałam z kaszą kuskus, przepis tutaj.

Obiad przygotowuje się bardzo szybko. „Kotlety” ziemniaczane nafaszerowałam tofu, pomidorem i papryką. Do środka można dać wszystko, co ma się akurat w kuchni, np. awokado.

kotlety ziemniaczane

Składniki:
1 kg ziemniaków
2 łyżki kminku
10 cm pora
100 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
olej rzepakowy
bułka tarta
przyprawy: gałka muszkatołowa, chili, pieprz, sól

Nadzienie:
tofu*
pomidor
papryka

kotlety ziemniaczane

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek kminku. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pora.
2. Ubijamy ziemniaki na puree. Ja to zrobiłam za pomocą metalowej ubijaczki do ziemniaków. Czekamy chwilę aż przestygną. Dodajemy pora, pokrojoną natkę pietruszki, mąkę, przyprawy i ugniatamy to wszystko na gładką masę
3. Z masy formujemy w dłoniach kotlety. Najpierw robimy płaskie, dodajemy do środka pokrojone tofu, pomidora i paprykę, a potem składamy w kulkę. Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. .

*Tofu pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni z łyżką sosu sojowego.

Sos pomidorowy

kotlety ziemniaczane
Składniki:

4 pomidory
kawałek pora
przyprawy: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano i bazylii.

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pora.
2. Pomidory obieramy i kroimy w melakserze (można także drobno pokroić)
3. Dodajemy je na patelnię i gotujemy około 5 minut.

Kotlety podajemy z sosem pomidorowym.

kotlety ziemniaczane sos

Propozycja podania na następny dzień:

Na drugi dzień kotlety ziemniaczane podałam z kaszą kuskus z pomidorami i zielonym groszkiem. Przepis dostępny jest tutaj. Obiad prezentował się tak:

kasza kuskus

 Obiad dwudniowy prezentował się u mnie w poszczególnych dniach następująco:

obiadziem

Dajcie znać, jakie polecacie obiady z ziemniaków 😉