Daktylowy krem czekoladowy

krem czekoladowy

Dzisiaj przygotowałam dla Was zdrowy krem czekoladowy, który opiera się na daktylach. Jest to idealna propozycja dla wszystkich czekoholików, takich jak ja. Z pewnością posmakuje także najmłodszym, będąc przy tym doskonałą alternatywą dla produktów tego typu dostępnych w sklepach.

Nie ma co żałować sobie daktyli, ponieważ są doskonałym źródłem energii, zawierają dużo potasu, a także witaminy PP, B1, B2, A, żelazo, magnez i fosfor. Dużo ludzi myśli, że są one bardzo kaloryczne, bo mają aż 73g/100g cukru, ale to nieprawda. Jest to cukier prosty, więc zostaje on od razu wchłonięty przez organizm. Ponadto w ich składzie znajdziemy dużo błonnika, który usprawnia pracę jelit. Oprócz tego są doskonałym źródłem energii. Pamiętajmy jednak, kiedy kupujemy daktyle, by wybierać tylko takie, które są niesiarkowane.

Przygotowując ten krem czekoladowy, inspirowałam się przepisem z Jadłonomii. Wegańską wersją nutelii można posmarować pieczywo, czy zjeść ją prosto z miseczki. Moją ulubioną propozycję podania zobaczycie na końcu wpisu.

krem czekoladowy

Składniki:
200g daktyli
½ szklanki mleka roślinnego
6 łyżek kakao ciemnego lub karobu
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
2. Następnie wyciskamy z daktyli wodę i dajemy je do kielicha od blendera.
3. Dodajemy kakao, mleko i sól.
4. Wszystko blendujemy na gładką masę i przekładamy do miski, czy słoiczka.
5. Krem przechowujemy w lodówce.

krem czekoladowy

 

Jeśli przepis Ci się spodobał, polub proszę moją stronę. Będzie to dla mnie motywacja do dodawania kolejnych przepisów 🙂