Krem z buraków i mleka kokosowego

Nasze doświadczenia kulinarne z burakami nie muszą kończyć się wyłącznie na barszczu czerwonym. Wykorzystując lokalne zasoby, w połączeniu z nutą egzotyki można przyrządzić wyśmienity krem z buraków i mleka kokosowego. Nie bez powodu zupa ta trafia do stałego menu wielu cenionych restauracji.

krem z buraków

Fazę wstępną przygotowania tej potrawy obejmuje upieczenie buraków. Później będzie już tylko łatwiej, bo w niespełna 20 minut zupa może zostać podana do stołu. Wyczuwalna, delikatna nuta kokosowa w żaden sposób nie zakłóca harmonii smaku. Polecam posypanie na koniec porcji wiórkami kokosowymi i życzę smacznego!

Krem z buraków i mleka kokosowego

Składniki:
700g buraków
3 ząbki czosnku
mleko kokosowe
½ szklanki wody
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki i imbiru.
wiórki kokosowe

krem z buraków

Przygotowanie:

1. Buraki pieczemy w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 200°C. Należy je wcześniej wyszorować, nie obierać, owinąć w folię aluminiową.
2. Czosnek kroimy na małe kawałki. Buraki obieramy ze skórki i niedbale kroimy.
3. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek i po chwili dodajemy buraki.
4. Do garnka wlewamy mleko kokosowe oraz pół szklanki wody. Wszystko razem mieszamy. Gotujemy 15 minut.
5. Następnie wszystko blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, imbirem. Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę przez około minutę.
6. Na koniec podajemy danie posypane wiórkami kokosowymi.

krem z buraków