Kuchnia chińska – orientalne tofu z pieczarkami

kuchnia chińska

O tym, że kuchnia chińska jest bardzo różnorodna, przekonałam się na wycieczce po Stanach Zjednoczonych. W tym okresie często odwiedzałam przeróżne restauracje prowadzone przez Azjatów, gdzie serwowano smaczne potrawy składające się wyłącznie z warzyw. Dla osoby, która znajdowała się na ostatniej prostej do przejścia na dietę wegańską, była to jedyna alternatywa dla barów serwujących niezdrowy fast-food. Potrawy wywodzące się z kuchni chińskiej zainspirowały mnie do eksperymentowania ze składnikami na wiele sposobów.

Przygotowanie obiadu z poniższego przepisu zajmuje około 25 minut. Przy uwzględnieniu określonej liczby składników powinien nam wystarczyć aż na dwa dni. Pierwszego podałam go z ryżem, a drugiego z makaronem chińskim.

W przepisie użyłam przyprawy chińskiej, która w składzie ma: gałkę muszkatołową, ziele angielskie, koper włoski, pieprz czarny, cynamon, goździki, sól i kmin rzymski. Jeśli nie macie jej w skondensowanej postaci, to użyjcie odrobiny z wyżej wymieniowych składników z osobna.

Na początku gotujemy wodę w garnku i do wrzątku dodajemy ryż. Czas przygotowania wynosi w sumie tyle, co ugotowanie ryżu Do krojenia cebuli, czosnku, papryki i pomidorów użyłam malaksera.

kuchnia chińska

Składniki:
1 cebula
6 ząbków czosnku
600g pieczarek
100g tofu
4 papryki czerwone
2 pomidory
2 łyżki sosu sojowego
przyprawy: 2 łyżeczki przyprawy chińskiej
olej rzepakowy
ryż/makaron

1. Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Można trochę posolić, wtedy cebula się nie przypali.
2. Obieramy pieczarki, kroimy i dodajemy na patelnie. Wszystko razem podsmażamy przez około 3 minuty.
3. Dodajemy tofu drobno pokrojone, a także przyprawę chińską i 2 łyżki sosu sojowego. Dusimy ok. 5 minut, żeby tofu przejęło smak.
4. Dodajemy na patelnię pokrojoną czerwoną paprykę. Chwilę wszystko dusimy, w międzyczasie obieramy pomidory, kroimy i też dajemy patelnię. Wszystko razem dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Danie podajemy z ryżem.

kuchnia chińska

Obiad na drugi dzień:

kuchnia chińska

1. Do obiadu na patelni dodałam 2 łyżeczki przyprawy chilli, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1 łyżeczkę imbiru. Wszystko razem wymieszałam i podgrzałam.
2. Ugotowałam makaron chiński Chow Mein, który jest z mąki pszennej z dodatkiem kurkumy.
3. Przy nakładaniu obiadu na talerz, makaron polałam najpierw małą ilością sosu sojowego.

Obiad smakował całkiem inaczej, niż dnia poprzedniego.

kuchnia chińska

Obiad dwudniowy prezentował się u mnie w poszczególnych dniach następująco:

obiadchin

 

 

Dajcie znać, czy lubicie chińskie dania. Jeśli tak, to jakie? 🙂

  • Mmmm wygląda smacznie 🙂

  • Bardzo fajny przepis jestem ciekawa wrażeń smakowych 🙂 Ze zdjęcia wygląda jak potrawka mojej mamy z kurczakiem, ale u ciebie tofu:) wypróbuję 🙂

  • justa

    o, ja chińczyka robię coraz częściej. najczęściej słodko-kwaśny. i tofu zamieniam na mięso! 😀

  • Dodaję do listy nowych przepisów do wypróbowania 🙂