Pyszny makaron z awokado

Makaron z awokado

Owoc nie bez powodu nazywany przez Azteków „masłem Boga” nie tylko dobrze smakuje, ale zawiera także bardzo dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Regularne jedzenie awokado wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko udaru mózgu, zwalcza wolne rodniki w organizmie, a nawet spowalnia proces starzenia. Dr Daniel G. Amen będący …

Czytaj dalej

Makaron z brokułami i pieczarkami

makaron z brokułami

Dania z makaronem lubię m.in. z tego powodu, że ich przygotowanie zwykle nie zajmuje mi dużo czasu. W przeciwieństwie do potraw z ziemniakami cała filozofia sprowadza się do wrzucenia odmierzonej porcji do wrzącej wody, bez konieczności uprzedniego obierania. Kiedy głód wyraźnie nam doskwiera, doceniamy w kuchni proste rozwiązania. Dzisiaj mam …

Czytaj dalej

Curry z cukinią i ziemniakami

curry

Kuchnia indyjska jest dla mnie wystarczającą zachętą do tego, by kiedyś odwiedzić drugi pod względem liczby ludności kraj na świecie. Szacuje się, że nawet 40% indyjskiego społeczeństwa nie spożywa mięsa. Bogactwo przypraw to jeden z głównych elementów, który sprawia, że potrawy z tego regionu są tak smaczne. Dziś przygotowałam curry …

Czytaj dalej

Kotlety z kalafiora

kotlety kalafiorowe

Zanim nadejdzie kalendarzowa jesień mamy doskonałą szansę na zakup warzyw sezonowych pochodzących z lokalnych upraw. Warto skorzystać z tej możliwości, ponieważ następna taka okazja powtórzy się dopiero w przyszłym roku. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kotlety z kalafiora. Przygotowanie ich nie zajmie wam wiele czasu. Są doskonałą alternatywą …

Czytaj dalej

Daktylowy krem czekoladowy

krem czekoladowy

Dzisiaj przygotowałam dla Was zdrowy krem czekoladowy, który opiera się na daktylach. Jest to idealna propozycja dla wszystkich czekoholików, takich jak ja. Z pewnością posmakuje także najmłodszym, będąc przy tym doskonałą alternatywą dla produktów tego typu dostępnych w sklepach. Nie ma co żałować sobie daktyli, ponieważ są doskonałym źródłem energii, …

Czytaj dalej

Kotlety brokułowe

kotlety z brokula

Brokuły bardzo często goszczą w moim jadłospisie, ponieważ nie dość, że smakują wybornie, to są również bogatym źródłem witaminy A i C, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Idealnie nadają się do tego, by zrobić z nich pożywne kotlety brokułowe w połączeniu z tofu. Danie to podaję z młodymi ziemniakami …

Czytaj dalej

Przepis na boczniaki – gulasz z boczniaków

Bardzo lubię jeść boczniaki i często goszczą one u mnie na stole. Według mnie są one bardziej aromatyczne niż pieczarki. Szkoda, że w Polsce są tak mało popularne. Można z nich przygotować przepyszne dania, a dla wegetarian i wegan jest to doskonały zamiennik mięsa. Ponadto grzyby te są bardzo zdrowe, …

Czytaj dalej

Kuchnia chińska – orientalne tofu z pieczarkami

kuchnia chińska

O tym, że kuchnia chińska jest bardzo różnorodna, przekonałam się na wycieczce po Stanach Zjednoczonych. W tym okresie często odwiedzałam przeróżne restauracje prowadzone przez Azjatów, gdzie serwowano smaczne potrawy składające się wyłącznie z warzyw. Dla osoby, która znajdowała się na ostatniej prostej do przejścia na dietę wegańską, była to jedyna …

Czytaj dalej