Kasza kuskus z pomidorami i zielonym groszkiem

kasza kuskus

Kasza kuskus jest produktem, który powinien się znaleźć w każdej kuchni, bo można w niej przygotować w kilkanaście minut przepyszne dania obiadowe, śniadanie, czy nawet desery. Wystarczy ją zalać bulionem, czy wodą, odczekać 5 minut i jest już gotowa. Ponadto kasza kuskus zawiera bardzo dużo białka. Jest idealna dla osób, …

Czytaj dalej

Wegańskie kotlety ziemniaczane z tofu i sosem pomidorowym

kotlety ziemniaczane

  Znudziły się Wam już ziemniaki podawane w tradycyjnej formie jako dodatek do obiadu? Niestety w polskiej kuchni warzywo to gości jedynie w towarzystwie mięsa i surówki. Taki obiad jest bardzo nudny. Postanowiłam niedawno poeksperymentować w kuchni i odkryć smaki ziemniaka na nowo. Przygotowałam dzisiaj kotlety ziemniaczane z tofu. Z …

Czytaj dalej

Ciasto francuskie z cukinią i tofu

ciasto francuskie

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny i wytrawny obiad, który robi się bardzo szybko, a wygląda jak mała, warzywna pizza. Jest to ciasto francuskie z cukinią i tofu. Na targu udało mi się kupić wielką cukinię, ważącą prawie 3 kg. Pokazywałam ją Wam tutaj na instagramie. Znudziło mi się …

Czytaj dalej

Jak zrobić omlet wegański?

Dzisiaj na kolację zrobiłam przepyszny wegański „omlet” bez dodawania jajek. Cieszę się z tego, bo może uda mi się w końcu ograniczyć spożywanie pieczywa, a kolacja była bardzo zdrowa. Jak zrobić omlet? Z płatków owsianych. Zawierają one witaminy B6, E, PP, a także magnez, potas, wapń, jod, selen i potas. …

Czytaj dalej

Curry z kalafiora, fasolki szparagowej i marchewki na dwa sposoby

Spożywanie kalafiora w polskiej kuchni jest mało popularne. U mnie w domu rodzinnym, jak i z pewnością u większości z Was, kalafior był podawany jedynie ugotowany, polany bułką tartą smażoną na patelni. Smakował mi ten obiad, ale nie wiedziałam, że to takie cudowne warzywo. Przygotować można curry z kalafiora, placki, …

Czytaj dalej