Rozgrzewające leczo z dyni

Sezon na dynię trwa w najlepsze, dlatego warto przygotowywać jak najwięcej dań z tego warzywa.

leczo z dyni

Dziś mam przepis na przepyszne leczo z dyni. Obiad robi się bardzo szybko, około 40 minut. Nie wiem dokładnie ile, bo wszystkie warzywa kroiłam i dodawałam do garnka na bieżąco. Najpierw podsmażyłam cebulę, dodałam pieczarki i smażyłam. W międzyczasie pokroiłam marchewki i dodałam. Potem zabrałam się za cukinię, następnie za dynię itd.. Reszta w przepisie.

Obiad z poniższych proporcji jest trzydniowy. Pierwszego dnia podałam z ziemniakami, drugiego z kaszą jęczmienną, a trzeciego z ryżem. Leczo doskonale smakuje także z pieczywem.

Rozgrzewające leczo z dyni

leczo z dyni

Składniki:
2 cebule
500g pieczarek
3 średnie marchewki
2 cukinie (400g)
1500g wydrążonej dyni
200g soczewicy
200ml wody + 400ml wody
700g papryki
6 ostrych małych papryk (u mnie odmiana papryka czereśniowa cherry peperoni)
300ml koncentratu pomidorowego
5 sztuk ziela angielskiego
6 sztuk liści laurowych
3 ząbki czosnku
Przyprawy: po 1 łyżeczce papryki ostrej, papryki słodkiej, papryki wędzonej i pieprzu.

Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy i kroimy na małe kawałki. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju.
2. Pieczarki obieramy, kroimy na grubsze plasterki. Dodajemy do garnka i smażymy.
3. Warzywa dusimy w garnku na małym ogniu i dodajemy do garnka pokrojone w poniższej kolejności od razu jak zaczniemy kroić. Najpierw kroimy marchewkę na małe kawałki. Cukinie kroimy na plasterki razem ze skórką. Wydrążoną dynię obieramy i kroimy na małe kawałki.
4. Do garnka dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
5. Soczewicę płuczemy w sitku pod zimną wodą i dodajemy do garnka.
6. Wlewamy do garnka 200ml wody.
7. Paprykę kroimy na małe plasterki i dodajemy do garnka.
8. Dodajemy do garnka 300ml koncentratu pomidorowego, a także ok. 400ml. Mieszamy wszystko, żeby konsystencja była trochę rzadka
9. Gotujemy danie jeszcze przez 20 minut. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz przyprawy (paprykę ostrą, słodką,