Pyszny makaron z awokado

Owoc nie bez powodu nazywany przez Azteków „masłem Boga” nie tylko dobrze smakuje, ale zawiera także bardzo dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Regularne jedzenie awokado wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko udaru mózgu, zwalcza wolne rodniki w organizmie, a nawet spowalnia proces starzenia.

Dr Daniel G. Amen będący autorem interesującej książki pt. „Zmień swój mózg, zmień swoje życie” twierdzi, że awokado jest jednym z najważniejszych pokarmów dla zdrowia mózgu, które pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera.

Makaron z awokado

Awokado zawiera około 30% nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale równocześnie nie ma cholesterolu ani sodu. Dodatkowo bogate jest w potas, fosfor, magnez i wapń, białko, a także witaminy z grupy B, K, E oraz C. Jest więc prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych.

Mnie osobiście cieszy fakt, że obecnie awokado można już kupić w wielu sklepach. Przestało ono być owocem wybitnie egzotycznym i może być stałym składnikiem naszej diety. Świetnie sprawdza się tam, gdzie nawet byśmy się tego nie spodziewali, czego dowodem jest poniższy przepis.

Makaron z awokado

Składniki:
2 sztuki awokado
250g pomidory koktajlowe
3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: po ½ łyżeczki ziół prowansalskich, oregano i bazylii.
4 łyżki sezamu
2 łyżki słonecznika
¼ szklanki wody

Makaron z awokado

Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy, po czym kroimy na małe kawałki i podsmażamy na patelni. Marchewkę i czosnek ścieramy na tarce i dodajemy na patelnie. Wszystko razem chwilę podsmażamy i dolewamy ¼ szklankę wody.
2. Blendujemy awokado i masę wylewamy na patelnię. Następnie dodajemy pomidory, przyprawy i wszystko razem mieszamy.
3. Danie gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty. Na osobnej patelni podsmażamy chwilę sezam i słonecznik. Obiad podajemy z makaronem, oliwkami i posypujemy słonecznikiem oraz sezamem.

Makaron z awokado