Makaron z brokułami i pieczarkami

makaron z brokułami

Dania z makaronem lubię m.in. z tego powodu, że ich przygotowanie zwykle nie zajmuje mi dużo czasu. W przeciwieństwie do potraw z ziemniakami cała filozofia sprowadza się do wrzucenia odmierzonej porcji do wrzącej wody, bez konieczności uprzedniego obierania. Kiedy głód wyraźnie nam doskwiera, doceniamy w kuchni proste rozwiązania.

Dzisiaj mam dla Was łatwy przepis na makaron z brokułami i pieczarkami. Od momentu zagotowania wody w ciągu więcej niż piętnaście minut można przystąpić do spożycia obiadu, który jest cennym źródłem składników odżywczych.

makaron z brokułami

Makaron z brokułami i pieczarkami

Składniki:
1 brokuł
1 cebula
500g pieczarek
250g makaronu
koperek
½ szklanki wody
¼ szklanki mleka sojowego
olej
przyprawy: po 1 łyżeczce bazylii, oregano, ziół prowansalskich oraz pieprz wg uznania.

Przygotowanie:

1. Gotujemy wodę w dwóch garnkach, pierwszy będzie na brokuły, a drugi na makaron.
2. Brokuły dzielimy na różyczki. Jak będzie wrzątek, to wsadzamy je do garnka na 3 minuty. Makaron dajemy do drugiego garnka na 10 minut.
3. Cebulę siekamy na małe kawałki i podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy, dodajemy do cebuli i smażymy.
4. Na patelnię dodajemy makaron, brokuły, przyprawy, posiekany koperek, wodę i mleko sojowe. Wszystko razem mieszamy, smażymy około 2 minuty, po czym nakładamy na talerze.

makaron z brokułami