Wegańska fasolka po bretońsku

fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku Składniki: 1200g fasoli 900ml koncentratu pomidorowego 2 kostki tofu* 2 cebule 2 łyżki papryki wędzonej 10 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarnek pieprzu 1 łyżeczka kuminu Przyprawy: 2 łyżki: wędzonej papryki, majeranku, papryki ostrej, papryki słodkiej. 1 łyżka: pietruszki, lubczyku, chilli, pieprzu. 2 łyżki sosu …

Czytaj dalej

Gulasz buraczany

Gulasz buraczany

Gulasz buraczany Składniki: 1kg pieczarek 2 cebule (270g) 4 marchewki (550g) 3 buraki (750g) 3 pomidory 150g soczewicy czerwonej ½ szklanki wody Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki chili, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe olej rzepakowy Przygotowanie: 1. Obieramy i …

Czytaj dalej

Pyszny kapuśniak

kapuśniak

Kapuśniak Składniki: 1200g kapusty kiszonej 2 pietruszki 7 marchewek 1kg ziemniaków 1 cebula 1 mały seler 10 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: 1. Pokroić cebulę i podsmażyć ją w garnku na oleju rzepakowym. 2. Wlać do garnka 4 litrów wody. Dodać ziele i liście laurowe. …

Czytaj dalej

Makaron z pieczarkami, soczewicą i szpinakiem

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami, soczewicą i szpinakiem Składniki: 300g pieczarek 450g szpinaku 150g soczewicy czerwonej 1 cebula 2 szklanki wody 2 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, pieprz Przygotowanie: 1. Kroimy cebulkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Obieramy i kroimy pieczarki, a następnie dodajemy na patelnie. Smażymy je około 5 …

Czytaj dalej

Pyszny smalec roślinny

smalec roślinny

Smalec roślinny to jeden z ciekawszych odpowiedników przeznaczonych przede wszystkim dla wegetarian i wegan. Ze względu na wyjątkowe walory smakowe powinien przypasować także tym, dla których tłuszcz zwierzęcy na kanapce jest niezbyt apetyczny. Specjalnie przyrządzona pasta fasolowa z cebulą i jabłkiem doskonale sprawdza się jako dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa. …

Czytaj dalej

Peperonata

Peperonata

Peperonata to włoski odpowiednik warzywnego dania pochodzącego z Prowansji – Ratatouille. Pod różnymi nazwami występuje ono także m.in. w regionalnej kuchni Hiszpanii, Grecji czy Malty. Niezależnie od wersji elementem wspólnym każdej z nich jest prostota przygotowania. Mając spore zapasy papryki żółtej oraz czerwonej, szukałam przepisu, który pozwoli mi szybko przyrządzić …

Czytaj dalej

Pyszny makaron z awokado

Makaron z awokado

Owoc nie bez powodu nazywany przez Azteków „masłem Boga” nie tylko dobrze smakuje, ale zawiera także bardzo dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Regularne jedzenie awokado wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko udaru mózgu, zwalcza wolne rodniki w organizmie, a nawet spowalnia proces starzenia. Dr Daniel G. Amen będący …

Czytaj dalej