Krem z buraków i mleka kokosowego

krem z buraków

Nasze doświadczenia kulinarne z burakami nie muszą kończyć się wyłącznie na barszczu czerwonym. Wykorzystując lokalne zasoby, w połączeniu z nutą egzotyki można przyrządzić wyśmienity krem z buraków i mleka kokosowego. Nie bez powodu zupa ta trafia do stałego menu wielu cenionych restauracji. Fazę wstępną przygotowania tej potrawy obejmuje upieczenie buraków. …

Czytaj dalej

Makaron z brokułami i pieczarkami

makaron z brokułami

Dania z makaronem lubię m.in. z tego powodu, że ich przygotowanie zwykle nie zajmuje mi dużo czasu. W przeciwieństwie do potraw z ziemniakami cała filozofia sprowadza się do wrzucenia odmierzonej porcji do wrzącej wody, bez konieczności uprzedniego obierania. Kiedy głód wyraźnie nam doskwiera, doceniamy w kuchni proste rozwiązania. Dzisiaj mam …

Czytaj dalej

Curry z cukinią i ziemniakami

curry

Kuchnia indyjska jest dla mnie wystarczającą zachętą do tego, by kiedyś odwiedzić drugi pod względem liczby ludności kraj na świecie. Szacuje się, że nawet 40% indyjskiego społeczeństwa nie spożywa mięsa. Bogactwo przypraw to jeden z głównych elementów, który sprawia, że potrawy z tego regionu są tak smaczne. Dziś przygotowałam curry …

Czytaj dalej

Kotlety z kalafiora

kotlety kalafiorowe

Zanim nadejdzie kalendarzowa jesień mamy doskonałą szansę na zakup warzyw sezonowych pochodzących z lokalnych upraw. Warto skorzystać z tej możliwości, ponieważ następna taka okazja powtórzy się dopiero w przyszłym roku. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kotlety z kalafiora. Przygotowanie ich nie zajmie wam wiele czasu. Są doskonałą alternatywą …

Czytaj dalej

Kotlety brokułowe

kotlety z brokula

Brokuły bardzo często goszczą w moim jadłospisie, ponieważ nie dość, że smakują wybornie, to są również bogatym źródłem witaminy A i C, wapnia i wielu innych składników odżywczych. Idealnie nadają się do tego, by zrobić z nich pożywne kotlety brokułowe w połączeniu z tofu. Danie to podaję z młodymi ziemniakami …

Czytaj dalej

Przepis na boczniaki – gulasz z boczniaków

Bardzo lubię jeść boczniaki i często goszczą one u mnie na stole. Według mnie są one bardziej aromatyczne niż pieczarki. Szkoda, że w Polsce są tak mało popularne. Można z nich przygotować przepyszne dania, a dla wegetarian i wegan jest to doskonały zamiennik mięsa. Ponadto grzyby te są bardzo zdrowe, …

Czytaj dalej

Kuchnia chińska – orientalne tofu z pieczarkami

kuchnia chińska

O tym, że kuchnia chińska jest bardzo różnorodna, przekonałam się na wycieczce po Stanach Zjednoczonych. W tym okresie często odwiedzałam przeróżne restauracje prowadzone przez Azjatów, gdzie serwowano smaczne potrawy składające się wyłącznie z warzyw. Dla osoby, która znajdowała się na ostatniej prostej do przejścia na dietę wegańską, była to jedyna …

Czytaj dalej

Kasza kuskus z pomidorami i zielonym groszkiem

kasza kuskus

Kasza kuskus jest produktem, który powinien się znaleźć w każdej kuchni, bo można w niej przygotować w kilkanaście minut przepyszne dania obiadowe, śniadanie, czy nawet desery. Wystarczy ją zalać bulionem, czy wodą, odczekać 5 minut i jest już gotowa. Ponadto kasza kuskus zawiera bardzo dużo białka. Jest idealna dla osób, …

Czytaj dalej

Wegańskie kotlety ziemniaczane z tofu i sosem pomidorowym

kotlety ziemniaczane

  Znudziły się Wam już ziemniaki podawane w tradycyjnej formie jako dodatek do obiadu? Niestety w polskiej kuchni warzywo to gości jedynie w towarzystwie mięsa i surówki. Taki obiad jest bardzo nudny. Postanowiłam niedawno poeksperymentować w kuchni i odkryć smaki ziemniaka na nowo. Przygotowałam dzisiaj kotlety ziemniaczane z tofu. Z …

Czytaj dalej

Ciasto francuskie z cukinią i tofu

ciasto francuskie

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny i wytrawny obiad, który robi się bardzo szybko, a wygląda jak mała, warzywna pizza. Jest to ciasto francuskie z cukinią i tofu. Na targu udało mi się kupić wielką cukinię, ważącą prawie 3 kg. Pokazywałam ją Wam tutaj na instagramie. Znudziło mi się …

Czytaj dalej