Peperonata

Peperonata to włoski odpowiednik warzywnego dania pochodzącego z Prowansji – Ratatouille. Pod różnymi nazwami występuje ono także m.in. w regionalnej kuchni Hiszpanii, Grecji czy Malty. Niezależnie od wersji elementem wspólnym każdej z nich jest prostota przygotowania.

Peperonata

Mając spore zapasy papryki żółtej oraz czerwonej, szukałam przepisu, który pozwoli mi szybko przyrządzić z niej smaczny obiad. Tym sposobem trafiłem na ten blog, a następnie dokonałam kilku modyfikacji wedle własnego uznania. Wszystko sprowadza się do przygotowania warzyw, które umieszczamy potem do naczynia żaroodpornego i na czas wyjmujemy z piekarnika. Danie świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Peperonata

Składniki:
1,5 kg papryki (ok. 7 sztuk dużych papryk)
0,5 kg pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
4 łyżki oleju lub oliwy.

Peperonata

Przygotowanie:

1. Cebulę oraz czosnek kroimy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju.
2. Paprykę myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki.
3. Pomidory zalewamy wrzątkiem. Po chwili je obieramy i kroimy na małe kawałki.
4. Do naczynia żaroodpornego wkładamy cebulę, czosnek, paprykę i pomidory, wlewamy olej oraz wsypujemy przyprawy. Wszystko razem w nim mieszamy.
5. Pieczemy 30 minut w 180°C. w termoobiegu.

Peperonata