Rybfu a’la pasta rybna z tofu

Nori, czyli jadalne wodorosty dostępne w coraz większej ilości sklepów stanowią doskonałą bazę do wielu potraw. Ich smak oraz zapach jest na tyle ciekawy, że w wielu aspektach przypomina ryby. Stanowią ciekawy zamiennik, dlatego tak bardzo upodobali sobie go wegetarianie i weganie.

pasta rybna

Przy odrobinie wysiłku możemy stworzyć pyszną pastę do kanapek, której smak można wzmocnić przez użycie wędzonego tofu. Efekt może przerosnąć nasze oczekiwania. Smak niejednej osobie będzie kojarzył się z rybami, jednak to nie one będą sprawcą całego zamieszania…

Pasta rybna

Składniki:
1 opakowanie tofu normalnego lub wędzonego
2 płaty nori
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowego
1 łyżeczka cytryny
1 łyżeczka musztardy

pasta rybna

Przygotowanie:

1. Płaty nori łamiemy na mniejsze kawałki i dajemy na chwilę do wody, żeby namokły.
2. Tofu łamiemy na pół i dajemy do blendera kielichowego. Dodajemy sos sojowy, olej rzepakowy, cytrynę, musztardę oraz trochę pieprzu i soli.
3. Wszystko razem blendujemy. Gotową pastę możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Pieczywo nią posmarowane smakuje wyśmienicie.

pasta rybna