Sałatka z jarmużem na kolację

Sałatka z jarmużem na kolację

Składniki:
50g jarmuż
20g kasza kuskus
1 opakowanie tofu ziołowego
3/4 szklanki wrzątku
szczypiorek
pęczek rzodkiewki
1 papryka
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
przyprawy: po 1 łyżeczce oregano, bazylii, ziół prowansalskich i pieprzu ziołowego.

Przygotowanie:
1. Jarmuż rwiemy na małe kawałki, wkładamy do miski i zalewamy odrobiną oliwy.
2. W osobnym pojemniku zalewamy kaszę kuskus wrzątkiem – ½ szklanki. Odstawiamy na 5 minut.
3. Tofu ziołowe blendujemy z ¼ szklanki wody na gładką masę.
4. Kroimy szczypiorek, rzodkiewkę, paprykę i pomidory wcześniej obrane. Dodajemy wszystko do miski z jarmużem.
5. Następnie ścieramy czosnek, dodajemy puszkę kukurydzy, kaszę kuskus oraz zblendowane tofu i przyprawy. Wszystko mieszamy. Sałatkę możemy ozdobić brokułem.