Pyszny smalec roślinny

Smalec roślinny to jeden z ciekawszych odpowiedników przeznaczonych przede wszystkim dla wegetarian i wegan. Ze względu na wyjątkowe walory smakowe powinien przypasować także tym, dla których tłuszcz zwierzęcy na kanapce jest niezbyt apetyczny.

smalec roślinny

Specjalnie przyrządzona pasta fasolowa z cebulą i jabłkiem doskonale sprawdza się jako dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa. Świetnie komponuje się z kiszonymi ogórkami i nie tylko. Przygotowanie jej tylko na pierwszy rzut oka może wydawać się nam skomplikowane.

Smalec roślinny

Składniki:
200g fasoli
500ml wody
½ łyżeczki soli
2 cebule
¼ jabłka
¼ szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka majeranku

smalec roślinny

Przygotowanie:
1. Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do napęcznienia.
2. Następnego dnia fasolę płuczemy, zalewamy ½ litra wody i gotujemy do miękkości przez około 40 minut. Do wody dodajemy pół łyżeczki soli.
3. Fasolę odlewamy, a zagotowaną z niej wodę pozostawiamy na później.
4. Po wystygnięciu ziaren fasoli obieramy je i ściągamy z nich skórkę.
5. Obraną fasolę blendujemy na gładką masę, dolewając co jakiś czas wodę, o której mowa w pkt. 3.
6. Cebulę kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Jabłko ścieramy na tarce i dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy sól, fasolę, majeranek i ¼ szklanki wody. Wszystko razem mieszamy i smażymy do połączenia składników.
7. Gotowy smalec przekładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce.

smalec roślinny