Szpinakowe curry z kalafiorem

Mam dla Was przepis na przepyszne szpinakowe curry. Uwielbiam kuchnie indyjską, ponieważ jest ona bardzo aromatyczna. Danie robi się bardzo szybko, a mleko kokosowe dodaje wyrazistości.

Szpinakowe curry

Szpinak jest bardzo zdrowy i zawiera wiele cennych witamin, dlatego staram się go przemycać do wielu dań. A sosy curry są uniwersalne, ponieważ w lecie chłodzą, a w zimie rozgrzewają.

Szpinakowe curry

Składniki:
1 cebula
1 kalafior
1 puszka mleka kokosowego
1 szklanka soczewicy czerwonej
200g szpinaku świeżego lub woreczek mrożonego
1 puszka pokrojonych pomidorów
2 szklanki wody
przyprawy: po 1 łyżeczce curry, kuminu, chili i imbiru.
olej

Szpinakowe curry

Przygotowanie:
1. W dużym garnku podsmażamy pokrojoną cebulę wraz z przyprawami przez około 3 minuty. Mieszamy co jakiś czas.
2. Kalafiora dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka. Chwilę smażymy.
3. Wlewamy mleko kokosowe, szklankę wody i dodajemy soczewicę czerwoną. Gotujemy wszystko ok. 10 minut.
4. Dodajemy szpinak, pomidory w puszce, szklankę wody. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
5. Danie podajemy z ryżem.