Tofucznica – trzy proste przepisy

Dania, które są wegańskimi odpowiednikami innych potraw nie powinni nas o tyle zaskakiwać, co raczej nam posmakować. Tofucznica to jakby „jajecznica”, do której przygotowania nie użyjecie ani jednego jajka. Do niedawna nie wierzyłam, że coś takiego istnieje i żałuję, że wcześniej nie udało mi się jej spróbować.

Tofucznicę, jak sama nazwa wskazuje, przyrządza się z tofu. Ponadto wyjątkowy smak nadaje jej sól Kala Namak pochodząca z Indii. Ma charakterystyczny, jajeczny smak i zapach. Bez wątpienia jest niezastąpiona w kuchni wegańskiej. Natomiast płatki drożdżowe w tym daniu podnoszą walory smakowe, jak i właściwości odżywcze. Mają one wyczuwalną nutę serową i orzechową. Więcej nie będę się rozpisywać na ten temat, bo w przyszłości utworzę na blogu serię o ciekawych przyprawach z całego świata i innych dodatkach w kuchni.

Poniżej zamieszczam trzy warianty przepisu na tofucznicę. Pierwszy, podstawowy z dodatkiem soli Kala Namak oraz płatków drożdżowych. Drugi urozmaiciłam o pieczarki i paprykę, a do trzeciego dodałam jeszcze marchewkę i kukurydzę. Dzięki kurkumie tofu nabrało charakterystycznego, żółtego koloru. Danie przyrządza się w zaledwie kilka minut i jest to idealna propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację.

Tofucznica – przepis podstawowy

Składniki:
1 kostka tofu
1 łyżeczka soli Kala Namak
2 łyżki płatków drożdżowych
¼ szklanki wody
pieprz
olej

tofucznica

Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Tofu rozgniatamy w palcach na drobne kawałki i dodajemy na patelnie. Smażymy około dwie minuty do ozłocenia.
2. Dodajemy płatki drożdżowe, sól Kala Namak, pieprz i wodę. Wszystko mieszamy i chwilę dusimy. Podajemy, kiedy cała woda odparuje z patelni.

Tofucznica z pieczarkami i papryką

Składniki:
1 cebula
100g pieczarek
1 duża papryka lub 3 małe
1 kostka tofu
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie nierafinowany)
2 łyżki płatków drożdżowych
Przyprawy: 2 łyżeczki soli Kala Namak, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu
100g kukurydzy
natka pietruszki

tofucznica

Przygotowanie:
1. Obieramy i kroimy cebulę oraz pieczarki. Składniki te wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
2. Paprykę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do całości.
3. Tofu kruszymy w palcach na małe kawałki nad patelnią. Wszystko razem mieszamy.
4. Po chwili dodajemy 1/4 szklanki wody, płatki drożdżowe, sól Kala Namak, kurkumę oraz pieprz.
5. Tofucznicę mieszamy co jakiś czas. Podajemy po chwili, kiedy cała woda odparuje z patelni.

tofucznica

Tofucznica z pieczarkami i kukurydzą

Składniki:
1 cebula
50g pieczarek
2 marchewki
1 pomidor
1 kostka tofu
½ szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie nierafinowany)
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżeczki soli Kala Namak
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka pieprzu
100g kukurydzy
natka pietruszki

tofucznica

Przygotowanie:
1. Na patelnię z rozgrzanym olejem dodajemy obraną i pokrojoną cebulę oraz pieczarki.
2. Marchewki ścieramy na tarce, pomidora kroimy i dodajemy na patelnię.
3. Tofu kruszymy w palcach na małe kawałki nad patelnią. Wszystko razem mieszamy, dodając 2 łyżki oleju.
4. Po chwili dodajemy ½ szklanki wody, płatki drożdżowe, sól Kala Namak, kurkumę, pieprz, kukurydzę, oraz pokrojoną natkę pietruszki.
5. Tofucznicę mieszamy co jakiś czas. Podajemy po chwili, kiedy cała woda odparuje z patelni.

tofucznica