Zupa szczawiowa z fasolą mung

Zupa szczawiowa jest świetnym przykładem tego, że pospolite rośliny doskonale nadają się do tego, by przyrządzić z nich smaczną potrawę. Dodanie do niej fasoli mung sprawia, że smakuje naprawdę dobrze.

Mimo że niebawem skończy się sezon na szczaw, warto po niego sięgnąć. Niektórzy mają to szczęście, że mogą go zerwać z własnego ogródka, jednak mieszkańcy dużych miast ze względu na zanieczyszczenia pochodzące m.in. ze spalin powinni raczej odstąpić od tego pomysłu. Na bazarach nie ma już problemu z kupnem świeżego szczawiu, pochodzącego z lokalnych upraw. Liście i łodygi tej rośliny są bogate w wiele witamin, a także zawierają wapń, żelazo i magnez.

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa może być przyrządzona równie dobrze z przecieru szczawiowego, który jest dostępny w wielu sklepach. Ten zamiennik sprawdza się doskonale poza sezonem, kiedy zakup świeżego pęczku tej rośliny jest bardzo utrudniony. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie chwilę. Doskonale sprawdzi się, by rozgrzać nas w coraz chłodniejsze, jesienne dni.

Zupa szczawiowa z fasolą mung

Składniki:
1 szklanka fasoli mung
6 małych ziemniaków
1 wiązka szczawiu
1 cebula
olej rzepakowy
słonecznik
przyprawy: 1 łyżeczka bazylii, pieprz, sól

Zupa szczawiowa

Przygotowanie:
1. Fasolę mung gotujemy w 600 ml wody razem z ziemniakami do miękkości.
2. Cebulę obieramy, kroimy i podsmażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy ją do garnka.
3. Szczaw blendujemy i dodajemy do garnka, gdy fasola się ugotuje. Przyprawiamy. Wszystko razem jeszcze raz blendujemy na gładką masę.
4. Podajemy posypane podsmażonym słonecznikiem.

Zupa szczawiowa